Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

AŞÇILIK

Genel Bilgiler


KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ

DADAY NAFİ VE ÜMİT ÇERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ

AŞÇILIK PROGRAMI

Genel Bilgiler

2018-2019 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerine kucak açan bir diğer programımız olan aşçılık programı otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb. yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Aşçılık Programında Türk ve Dünya mutfaklarından, mutfak kimyasına, beslenme ve menü planlamadan gıda güvenliği, hijyen ve sanitasyon, yiyecek-içecek servis ve uygulamaları dersleriyle yemek yapma sanatı hakkında uygulamalı ve teorik eğitimle beraber öğrencilerin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Program, uygulamaya dayalı öğretimi ve staj olanakları sayesinde öğrencilerin pratik becerilerini geliştirebileceği ve iş deneyimi edinebileceği bir öğretim sunmaktadır.

Mezuniyet Şartları

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasının sağlanması ve 30 iş gününü kapsayan zorunlu yaz stajının başarıyla tamamlanması gerekmektedir.

Mezunların İstihdam Olanakları

Aşçılık programından mezun olan öğrenciler uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekiplerinde, turizmde hizmet veren konaklama, yiyecek içecek, banket ve endüstriyel yemek, özel ve devlet kurumlarının yiyecek ve içecek ile ilgili birimlerimde çalışabilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavından alacakları puan neticesinde; Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğrenimlerine lisans düzeyinde devam edebilirler.

Ders Programı


2019-2020 Akademik Yılı Güz Dönemi Aşçılık Programı 1.Sınıf ders programı için BURAYA tıklayınız.

2019-2020 Akademik Yılı Güz Dönemi Aşçılık Programı 2.Sınıf ders programı için BURAYA tıklayınız.

Ders Kataloğu


DADAY NAFİ VE ÜMİT ÇERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

OTEL, LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
AŞÇILIK PROGRAMI MÜFREDATI



1. SINIF


I. YARIYIL

II. YARIYIL



Ders
Kodu

Dersin Adı

Z/MS
/S

Teo

Uyg

Ulusal
Kredi

AKTS

Ders
Kodu

Dersin Adı

Z/MS/S

Teo

Uyg

Ulusal
Kredi

AKTS

 

AIITOL101

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (Uzaktan Öğretim)/ History Of Turkish Revolution And Ataturk's Principles I (Distance Learning)

Z

2

-

2

2

AIITOL102

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (Uzaktan Öğretim)/ History Of Turkish Revolution And Ataturk's Principles Iı (Distance Learning)

Z

2

-

2

2


TDOL103

Türk Dili I (Uzaktan Öğretim)/ Turkish Language I (Distance Learning)

Z

2

-

2

2

TDOL104

Türk Dili II (Uzaktan Öğretim)/ Turkish Language II (Distance Learning)

 Z

2

-

2

2


YDOL105

Yabancı Dil I (Uzaktan Öğretim)/ English I (Distance Learning)

Z

2

-

2

2

YDOL106

Yabancı Dil II (Uzaktan Öğretim)/ English II (Distance Learning)

Z

2

-

2

2


ASC18105

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş/ Introduction to Gastronomy and Culinary Arts

Z

2

-

2

4

ASC18102

Yiyecek-İçecek Servisi ve Uygulamaları/ Food and Beverage Service and Applications

Z

2

2

3

4


ASC18107

Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri I/ Food Preparation And Cooking Methods I

Z

2

2

3

4

ASC18104

Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri II/

Food Preparation and Cooking Methods-II

Z

2

2

3

4


ASC18109

Mutfak Kazaları ve Temel İlk Yardım/ Kitchen Accidents and Basic First Aid

Z

2

-

2

4

ASC18108

Menü Yönetimi ve Planlaması/ Menu Management and Planning

Z

2

-

2

4


ASC18103

Beslenmenin Temel İlkeleri/ Basic Principles of Nutrition

Z

3

-

3

4

ASC18106

Pastacılık ve Ekmekçilik Teknikleri I/ Pastry and Bakery Techniques I

Z

2

2

3

4



Mesleki Seçmeli Havuzu

MS




4


Mesleki Seçmeli Havuzu

MS




4


ASC18121

Gastronomi Tarihi ve Terminolojisi (Yeni Eklendi)/ Gastronomy History and Terminology

MS

2

-

2

4

ASC18120

Soğuk Mutfak(Yeni Eklendi)/ Cold Kitchen

MS

2

2

3

4


ASC18123

Gıda Güvenliği, Hijyen ve Sanitasyonu/ Food Safety, Hygiene And Sanitation

MS

3

-

3

4

ASC18122

Baharatlar ve Kahve Kültürü (Yeni Eklendi)/ Spices and Coffee Culture

MS

2

-

2

4


ASC18125

Endüstriyel Mutfaklarda Atık Yönetimi/ Waste Management In Industrial Kitchens

MS

2

-

2

4

ASC18124

Yiyecek İçecek İşletmelerinde Pazarlama/ Marketing In Food And Beverage Businesses

MS

2

-

2

4



Seçmeli Havuzu

S




4


Seçmeli Havuzu

S




4


ASC18131

Genel İşletme/ General Business

S

3

-

3

4

ASC18132

İş Sağlığı ve Güvenliği/ Occupational Health and safety

S

3

-

3

4


ASC18133

Ofis Programları/ Office Programs

S

2

2

3

4

ASC18134

Örgütsel Davranış(Yeni Eklendi)/ Organizational Behavior

S

3

-

3

4









ASC18136

Sosyal Sorumluluk ve Gönüllülük(Yeni Eklendi)/

Social Responsibility And Volunteering

S

3

-

3

4


Toplam




30

Toplam




30

















*Mesleki seçmeli derslerden 4 AKTS ve seçmeli derslerden 4 AKTS ders seçilecektir.

*Mesleki seçmeli derslerden 4 AKTS ve seçmeli derslerden 4 AKTS ders seçilecektir.


*Normal dönem AKTS 30'dur.

*Normal dönem AKTS 30'dur.



2. SINIF


III. YARIYIL

IV. YARIYIL



Ders
Kodu

Dersin Adı

Z/MS
/S

Teo

Uyg

Ulusal
Kredi

AKTS

Ders
Kodu

Dersin Adı

Z/MS
/S

Teo

Uyg

Ulusal
Kredi

AKTS

 

ASC18201

Dünya Mutfak Kültürü ve Uygulamaları I/ World Culinary Culture And Applications I

Z

1

3

2

5

ASC18202

Dünya Mutfak Kültürü ve Uygulamaları II/ World Culinary Culture And Applications II

Z

1

3

2

5


ASC18203

Türk Mutfak Kültürü ve Uygulamaları I/ Turkish Culinary Culture And Applications I

Z

2

2

3

5

ASC18204

Türk Mutfak Kültürü ve Uygulamaları II/ Turkish Culinary Culture And Applications II

Z

2

2

3

5


ASC18205

Pastacılık ve Ekmekçilik Teknikleri II/ Pastry and Breadmaking Techniques II

Z

-

3

1.5

5

ASC18206

Bitirme Projesi/ Graduation Project

Z

-

3

1.5

5


ASC18207

Mutfak Organizasyonu/ Culinary Organization

Z

3

-

3

4

ASC18208

Mutfakta Kalite Yönetimi/ Kitchen Quality Management

Z

3

-

3

4


ASC18209

Ziyafet Mutfağı ve Organizasyonu/ Banquet Cuisine And Organization

Z

2

-

2

3

ASC18210

Gıda Teknolojisi/ Food Technology

Z

2

-

2

3



Mesleki Seçmeli Havuzu

MS




4


Mesleki Seçmeli Havuzu

MS




4


ASC18221

Gastronomi ve Medya/ Gastronomy and Media

MS

3

-

3

4

ASC18220

Yöresel Mutfaklar/ Local Cuisines

MS

1

3

2

4


ASC18223

Uluslararası Gıda Mevzuatı/ International Food Legislation

MS

3

-

3

4

ASC18222

Osmanlı Mutfağı/ Ottoman Cuisines

MS

-

3

1.5

4


ASC18225

Gıda Muhafaza Teknikleri/ Food Preservation Techniques

MS

3

-

3

4

ASC18224

Yenilikçi Mutfak Uygulamaları/ Innovative Kitchen Applications

MS

3

-

3

4


ASC18227

Vegan, Vejetaryen Mutfak/ Vegan, Vegetarian Cuisine

MS

3

-

3

4

ASC18226

Yemek Tarifleri ve Standartlaşma/ Recipes and Standardization

MS

3

-

3

4


ASC18229

Süsleme ve Dekorasyon/ Decorations

MS

-

3

1.5

4

ASC18228

Gıda İşleme ve Muhafaza Teknikleri/ Food Processing and Preservation Techniques

MS

3

-

3

4



Seçmeli Havuzu

S




4


Seçmeli Havuzu

S




4


ASC18241

Girişimcilik/ Entrepreneur

S

2

2

3

4

ASC18240

Yönetim ve Organizasyon/ Management and Organization

S

3

-

3

4


ASC18243

Meslek Etiği/ Professional Ethics

S

2

-

2

4

ASC18242

Araştırma Yöntem ve Teknikleri/

Research Methods and Techniques

S

3

-

3

4


Toplam






30

Toplam






30


**3. ve 4. Yarıyılda sisteme müfredat eklenmediğinden denklik tablosu oluşturulmamıştır.

Öğretim Planı


Ders İçerikleri


                                              Bütün Haberler

                                              Bütün Duyurular

                                              Bütün Etkinlikler

Adı Soyadı
Telefon
Mail Adresi
Öğr. Gör. Ülkü Mine ÖNEK  (Bölüm Başkanı)
0 366 280 40 67
------
Öğr. Gör. Elif ASLAN
0 366 280 40 61
-----
Öğr. Gör. Alper ÇEVİK
0 366 280 40 60
-----
Öğr. Gör. Kübranur SORUÇ
0 366 280 40 60
------

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Çerez politikamıza buradan ulaşabilirsiniz. KVKK detayları için KVKK Menümüzü ziyaret edebilirsiniz.